Αρχική Σελίδα


ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ - ΦΙΛΙΑΣ
Σχολή Τριγώνου

Σχολή Καταδύσεων


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 05/2014
Σχολές Ιστιοπλοΐας Aνοιχτής Θάλασσας

Η σχολή ανοιχτής θάλασσας δίνει την δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν τα μυστικά της ιστιοπλοΐας που θα τους επιτρέψουν να ασχοληθούν με τα πελάγη όπως αυτοί θα ήθελαν. Είτε δηλαδή σκοπός τους είναι να μπορούν να ταξιδεύουν με ασφάλεια και να χαίρονται την θάλασσα με ένα σκάφος που θα νοικιάσουν ή αγοράσουν είτε θέλουν να νιώσουν τις συγκινήσεις της αγωνιστικής ιστιοπλοΐας ως πλήρωμα και αργότερα ως κυβερνήτες. Πολλοί από εμάς βέβαια κάνουμε και τα δύο...  

Η εκπαίδευση ανοιχτής θάλασσας του ΝΑΟΕΦ γίνεται σε τρείς βαθμίδες.


1.  Σχολή πρώτης βαθμίδας

Η σχολή πρώτης βαθμίδας (αρχαρίων) διαρκεί περίπου δύο μήνες και περιλαμβάνει 8 θεωρητικά και 8 πρακτικά μαθήματα. Τα θεωρητικά μαθήματα γίνονται Δευτέρα ή Τετάρτη απόγευμα στις εγκαταστάσεις του Ομίλου και τα πρακτικά Σάββατο ή Κυριακή με ένα από τα εκπαιδευτικά σκάφη μας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, σε συνεννόηση με τους εκπαιδευτές, η σχολή διαρκεί λιγότερο, με προπονήσεις και Σάββατο και Κυριακή.

Οι μαθητές παίρνουν μία πρώτη εξοικείωση με την ιστιοπλοΐα και τις αρχές της, γνωρίζουν τα σκάφη ανοιχτής θάλασσας, τις αρχές χειρισμού και αγκυροβολίας εντός και εκτός λιμανιών, τη χρήση των πανιών, ναυτιλία, βασικές γνώσεις μετεωρολογίας, βασικές γνώσεις μηχανικής, ώστε να μπορούν, αποκτώντας και την κατάλληλη εμπειρία, να κουμαντάρουν ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος ανοιχτής θάλασσας.

Το δίπλωμα που παίρνουν όσοι παρακολουθήσουν με επιτυχία τη σειρά μαθημάτων / προπονήσεων δίνει το δικαίωμα πλόων και κυβέρνησης ιστιοφόρων ανοιχτής θάλασσας, καθώς και ενοικίασης, σε περίπτωση που κάποιος το επιθυμεί.

Οι ομάδες προπονούμενων/εκπαιδευόμενων σε κάθε σκάφος αποτελούνται συνήθως από 7-8 άτομα (και από τον προπονητή/εκπαιδευτή). Στα θεωρητικά μαθήματα μπορεί να συνενώνονται περισσότερες από μία ομάδες.

Τα θεωρητικά μαθήματα γίνονται στην ειδική αίθουσα εκπαίδευσης του ΝΑΟΕΦ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η βάση των σκαφών ανοιχτής θάλασσας είναι στη Ναυταθλητική Μαρίνα Δέλτα (Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο Φαλήρου) στις Τζιτζιφιές (Καλλιθέα). 

2. Σχολή δεύτερης βαθμίδας

Η σχολή δεύτερης βαθμίδας (προχωρημένων) απευθύνεται τόσο σε όποιους έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία τη σχολή πρώτης βαθμίδας, όσο και σε ανθρώπους που έχουν ήδη ταξιδέψει κάποιον καιρό και έχουν αποκτήσει τη δική τους εμπειρία κυβέρνησης ιστιοφόρων ανοιχτής θάλασσας.

Η διάρκειά της είναι αντίστοιχη με τη σχολή πρώτης βαθμίδας (8 εβδομάδες περίπου, ή πιο σύντομα εντατικά τμήματα σε συνεννόηση με τον εκπαιδευτή).

Οι συμμετέχοντες στη σχολή έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και μεγαλύτερης διάρκειας ταξίδια και σε κάποιες πιο δύσκολες συνθήκες. Εμβαθύνουν θεωρητικά περισσότερο σε θέματα μετεωρολογίας και μηχανικής, καθώς και ναυτιλίας και χρήσης βοηθημάτων για μεγαλύτερα ταξίδια. Μαθαίνουν επίσης αρκετά περισσότερα πράγματα όσον αφορά τη συντήρηση και τους εξοπλισμούς των σκαφών.

Το βάρος δίνεται περισσότερο στην οργάνωση και εκτέλεση πιο απαιτητικών σε συνθήκες και διάρκεια ταξιδιών, που απαιτούν πιο στέρεες γνώσεις, πιο ομαδική δουλειά πάνω στο σκάφος και καλύτερη οργάνωση πριν και κατά τη διάρκεια των ταξιδιών.

Επειδή η σχολή δεύτερης βαθμίδας απευθύνεται σε όσους έχουν ήδη τις βασικές γνώσεις χειρισμού ιστιοφόρων ανοιχτής θάλασσας, δίνεται η δυνατότητα η σχολή να εξελιχθεί σε πιο συναδελφικό κλίμα, υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτή, που με την εμπειρία και τις πιο εξειδικευμένς γνώσεις του μπορεί να καθοδηγήσει στην ωρίμανση των ιστιοπλόων σε κυβερνήτες. 

3.  Αγωνιστικά τμήματα

Τα αγωνιστικά τμήματα λειτουργούν παράλληλα με τις σχολές πρώτης και δεύτερης βαθμίδας. Θεωρητικά, δε χρειάζεται καν δίπλωμα πρώτης βαθμίδας για τη συμμετοχή ενός αθλητή ιστιοπλοΐας σε αγώνες ιστιοπλοΐας ανοιχτής θάλασσας – ούτε στα αγωνιστικά τμήματα, αν και συνίσταται να έχει ολοκληρώσει κάποιος πρώτα τη σχολή πρώτης βαθμίδας, εκτός αν έχει ήδη αποδεδειγμένα αρκετή εμπειρία σε αγωνιστική ιστιοπλοΐα.

Οι αγώνες ιστιοπλοΐας ανοιχτής θάλασσας είναι πολύ απαιτητικοί κυρίως σε ομαδικότητα, συγκέντρωση, προσωπική εξειδίκευση σε κάποιες εργασίες, αλλά και συνεχή συνεργασία όλων.

Δεν υπάρχει η απαίτηση να είναι όλοι κυβερνήτες, ούτε να γνωρίζουν τα της συντήρησης του σκάφους σε βάθος (αν και βοηθάει σίγουρα). Υπάρχει η απαίτηση να τους αρέσει πολύ η ιστιοπλοΐα, να είναι ομαδικοί και συνεργάσιμοι και να έχουν όρεξη να μάθουν. Οι αγώνες απαιτούν προσοχή και γνώση (και) στη λεπτομέρεια, μια που η λεπτομέρεια κρίνει και τις θέσεις μας στην κατάταξη του αγώνα, συχνά με διαφορές δευτερολέπτων.

Προφανώς το βάρος πέφτει στην οργάνωση της ομάδας, σε πιο λεπτομερή θεωρία αεροδυναμικής και υδροδυναμικής, και σε εξάσκηση στη γρήγορη και ακριβή εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών και τριμαρισμάτων.

Έχουμε δύο τύπους αγωνιστικών τμημάτων:

Α.  Αγωνιστικά τμήματα διήμερων/τριήμερων αγώνων

Η ομάδα συμμετέχει σε δύο επιλεγμένους διασυλλογικούς αγώνες ιστιοπλοΐας ανοιχτής θάλασσας Σαββατοκύριακου (από 2 συνήθως ιστιοδρομίες ο καθένας). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης και τέσσερις συνολικά προπονήσεις (3ωρες – 4ωρες) πριν τους αγώνες, για οργάνωση της ομάδας.

Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές συνέχεια μέχρι συμπλήρωση τμημάτων για επιλεγμένους αγώνες που θα ανακοινωθούν σύντομα. Σε γενικές γραμμές, η περίοδος των αγώνων Σαββατοκύριακου είναι Σεπτέμβριος – Οκτώβριος και Μάρτιος – Ιούνιος. 

Β. Συμμετοχή σε πολυήμερους αγώνες

..συγκεκριμένα στο ράλλυ Κυκλάδων, ράλλυ Αιγαίου ή ράλλυ Ιονίου τους καλοκαιρινούς μήνες (από αρχές Ιουλίου για το ράλλυ Κυκλάδων έως αρχές Αυγούστου για το ράλλυ Ιονίου), ανάλογα με το επίπεδο των συμμετοχών.

Αυτού του τύπου το αγωνιστικό τμήμα συγκεντρώνεται μία βδομάδα πριν το αντίστοιχο ράλλυ για κάποιες προπονήσεις και ακολουθεί το ράλλυ επί μία εβδομάδα που διαρκεί.

Για το 2012 το κόστος συμμετοχής θα είναι € 500 για τα ράλλυ Αιγαίου και Κυκλάδων και € 560 για το ράλλυ Ιονίου. Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να γίνονται αρκετά πριν τα ράλλυ για να είναι δυνατή η προετοιμασία της ομάδας, διαμονών κλπ. Προθεσμίες για το 2012 θα ανακοινωθούν σύντομα.

Σε περίπτωση ομαδικών συμμετοχών από εκπαιδευτικά ιδρύματα, σωματεία, συλλόγους κλπ το αντίστοιχο κόστος κάθε σχολής μειώνεται κατά 15%.
Αρχική Σελίδα